Gratis inspiratie!

Altijd leuk: gratis inspiratie! Komende periode deel ik via deze weg en via #ontwikkelzin leuke, inspirerende tekenoefeningen, reflectietips, ontwikkeltips en creatieve oefeningen. Meer dan een schrift, schetsboekje, stukje papier en iets om mee te schrijven e/o tekenen heb je niet nodig. Dus ook in de tuin, op het terras of voor de tent kun je prima meedoen!

Via het volgen deze nieuwspagina, mijn Linkedin-profiel of #ontwikkelzin op social media krijgt je de tips kado en mis je niets! Je hoeft je dus nergens in te schrijven, ontvangt geen spam in je mailbox en hoeft niets te betalen. Fijn hè?!!

Natuurlijk mag je mijn tips delen in jouw netwerk, graag zelfs! Zo kunnen we samen nog meer mensen inspireren. Wie mag dit volgens jou echt niet missen? Delen = Lief 😁

Visueel kwaliteitsrapport Middin

Middin vroeg mij of ik van hun kwaliteitsrapport een toegankelijke visuele publieksversie wilde maken. Natuurlijk wil ik dat! In de plaat is samengevat welke onderwerpen voor cliënten in 2019 het belangrijkst waren. Bekijk hier het Kompasmagazine en de publieksversie in de vorm van een visueel kwaliteitsrapport.

In het Magazine staat ook hoe Middin heeft gereflecteerd op het kwaliteitsrapport. Onderdeel hiervan was de externe visitatie, welke ik ook visueel heb samengevat. Deze plaat is hier te vinden. Dank voor deze mooie opdracht Rianne Boelens, Annemieke van Ingen – Sissing, Emmeke van Eersel

Heb je ook interesse in een praatplaat, Infographic of visueel verslag of wil je leren hoe je zelf zakelijk tekenen kunt toepassen in je werk? Neem gerust contact op via saskia@ontwikkelzin.nl of 06-25066776 en we bespreken de mogelijkheden. 

Kwaliteitsrapport Middin
Visueel verslag Externe visitatie Middin
Teken je doelen
Praatplaten en illustraties

Eindelijk weer een live training!

Vandaag was het weer zover, een fysieke training Zakelijk Tekenen bij De Impuls voor de Zorg. Ik hou ervan…. het geluid van stiften, enthousiaste deelnemers, gevulde flip-overs, heerlijk! En dat dan ook nog op een prachtige locatie met goede koffie en heerlijke lunch👌

Dank voor jullie uitnodiging en enthousiasme Evelien Hogenkamp, Frans Hoogland, Dorinde van Bekkum, Rob Uijterwaal & Ellen Sarr-Jansman!

#zakelijktekenen #liveworkshop #visueelwerken #ontwikkelzin #praatplaat#incompany

 

Training Impuls voor de zorg
Training & coaching
Praatplaten en illustraties

Praatplaten op afstand

Door de corona-maatregelen is het helaas niet mogelijk naar bedrijven toe te gaan. Gelukkig kan ik praatplaten ook op afstand maken! Op dit moment ben ik bezig met het visualiseren van vrijwilligersbeleid, een praatplaat met de ambities van een school in het speciaal onderwijs, een infographic van een wijkscan en een praatplaat van het kwaliteitsrapport van een zorginstelling. Heel fijn dat ik zo nog lekker bezig kan blijven!

Praatplaten

Heb je ook interesse in een praatplaat, Infographic of visueel verslag of wil je leren hoe je zelf zakelijk tekenen kunt toepassen in je werk? Neem gerust contact op via saskia@ontwikkelzin.nl of 06-25066776 en we bespreken de mogelijkheden. 

Praatplaten en illustraties
Workshop zakelijk tekenen

Zakelijk Tekenen met je team

Nog net op de valreep, vlak voor de Corona-maatregelen, was ik op een prachtige locatie: het douane en belastingmuseum in Rotterdam. Daar gaf ik een workshop Zakelijk Tekenen tijdens een teamdag van een team vanuit de Belastingdienst. Na de basisvaardigheden van het zakelijk tekenen wist iedereen iconen en figuren te tekenen. Vervolgens heeft het team In verschillende groepjes begrippen uit het dagelijks werk visueel gemaakt. In de afsluitende procestekening kwam al het geleerde mooi samen!

Belastingdienst
In-company trainingen
Teken je doelen

Telefoons tijdens de workshop?

Gisteren gaf ik een workshop Zakelijk Tekenen bij kaarslicht in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort. En al die telefoons?

Mijn belangrijkste tip is: afkijken! Dus google wat je wilt tekenen in combinatie met het woord ‘icoon’, ‘symbool’ of ‘kleurplaat’, klik op afbeeldingen en laat je inspireren. Deze groep van 20 HRM-ers bracht de tip gelijk in de praktijk.

ICT-processen in beeld

Vandaag verzorgde ik een workshop Zakelijk Tekenen voor 18 ICT-ers in het prachtige Humanity House in Den Haag.

Naast de basisvaardigheden van het Zakelijk Tekenen gingen deze ICT-professionals aan de slag met het visualiseren van de eigen vaktermen. Als afsluiter hebben ze allemaal een proces visueel weergegeven.

Visueel werken met 38 HRM-ers

Wat een mooie aftrap van de week: 38 HRM-professionals meenemen in de wereld van visueel werken met zakelijk tekenen. Deze keer hebben we er een visuele dag van gemaakt. Na de opwarming wist iedereen met zelfverzekerde lijnen iconen en figuren te tekenen. In korte tijd ontstonden de mooiste visuele beelden van de HR-thema’s waar deze professionals dagelijks mee te maken hebben. 

De middag stond in het tekenen van de visie op 2022 en de weg hiernaartoe. Met een op maat gemaakte visuele template reflecteerden de teams op deze visie. Nadat deze beelden in de groep werden gedeeld sloten de deelnemers af met het maken van een storyboard: een visueel plan van aanpak. De opbrengst gaat mee naar het eerstvolgende HRM-overleg waardoor de inhoud levend blijft.   

4G+ feedbackmodel in beeld

“Stuur ze maar naar een feedback-training”. En vervolgens werd iedereen met tegenzin naar zo’n instrumentele training gestuurd, waar je moest oefenen met de ‘Ik’ boodschap. Eenmaal terug op de werkvloer veranderde er niets. Toen teamcoach Orlando mij vroeg een illustratie te maken van een feedbackmodel, was ik aangenaam verrast over zijn verdiepende aanpak. De basis hiervan is het 4G-model. 4G staat voor de vier stappen: gedrag, gevoel, gevolg en gewenst. Orlando brengt met zijn aanpak verdieping in deze stappen, waardoor er echt verbinding met de ander ontstaat en de focus op de gezamenlijke ambitie centraal staat.

De eerste stap in het model is het benoemen van het gedrag dat je bij de ander ziet in een specifieke sitiatie. De context van deze situatie is van belang, omdat dit gekoppeld is aan de collectieve ambitie. Je benoemt vervolgens welk gevoel het gedrag van de ander bij je oproept. Orlando licht toe dat het vaak lastig is emoties en gevoelens onder woorden te brengen. Daar komt bij dat emoties heel persoonlijk zijn en je niet van een ander kunt verwachten zich in jou te verplaatsen. Door te benoemen wat de onderliggende behoeftes zijn geef je inzicht in waar de emotie precies vandaan komt. Deze behoeftes zijn universeler en herkenbaar voor de ander. Door op dit niveau in gesprek te gaan is het dus eenvoudiger je te verplaatsen in de ander. Zodra dit helder is, beschrijf je het gevolg van het gedrag en het effect hiervan op de collectieve ambitie. Deze collectieve ambitie geeft de handvatten om het gewenste gedrag te benoemen en hierover afspraken te maken. Het is wel aan te raden eerst te checken of de ander de bereidheid heeft om afspraken te maken, zeker als er acties en gevolgen aan gekoppeld zijn.

De stappen van zijn 4G+ feedbackmodel heb ik vastgelegd in bijgaande illustratie. Uiteraard in lijn met de huisstijl van De Regie, het bedrijf van Orlando. Hij gebruikt deze plaat bij de begeleiding van teams naar meer eigen regie in de samenwerking en bij het behalen van de teamresultaten.

Wil je ook een illustratie in huisstijl? Neem contact op via saskia@ontwikkelzin.nl. Meer inspiratie is te vinden op Ontwikkelzin.

In-company trainingen
Visuele & Creatieve coaching
Visueel werken
Coachkaarten
Praatplaten en illustraties
Teken je talent