Visueel dagboek

In de vorige oefeningen heb je geleerd hoe je met basisvormen iconen kunt tekenen. Hoe leuk is het om de iconen nu te gebruiken voor een visueel dagboek! Hieronder lees je hoe je dat kunt doen….

Visueel dagboek

Een visueel dagboek is een erg leuke en originele manier om je ervaringen bij te houden. In een schrift of bullet journal kun je op elke pagina de samenvatting van die dag of week tekenen met eenvoudige iconen.

Zo kun je bijvoorbeeld een voorwerp of activiteit wat die dag centraal stond tekenen. Ook het weer of iets wat je hebt gegeten leent zich goed voor een kleine tekening. Waar nodig kun je met enkele kernwoorden toelichting geven op je visuele verslag van die dag.

Een andere mogelijkheid is om op een groot vel vierkantjes te tekenen, één voor elke dag die je wilt visualiseren. Elke vierkantje kun je vervolgens vullen met een kleine tekening wat die dag samenvat. Deze laatste optie is bijvoorbeeld leuk voor een vakantieperiode. Zo heb je in één oogopslag een mooie terugblik op je vakantie.

Komende periode deel ik nog meer inspiratie via deze weg. De ene keer een tekenoefening, de andere keer reflectietips, ontwikkeltips of creatieve oefeningen. Alle tips zijn ook te vinden op LinkedInFacebook en Instagram via #ontwikkelzin.?✏️

In september staan er ook weer een aantal inspirerende trainingen op de planning. Deze trainingen zijn ‘live‘ in Rotterdam, wie weet zie ik je daar!


Iconen ABC

Met deze oefening kun je jouw iconenbibliotheek flink uitbreiden! In de vorige oefening heb je geleerd hoe je iconen kunt tekenen door het combineren van basisvormen. Deze technieken kun je nu toepassen in deze ABC-oefening. En als bonus train je gelijk je creatieve brein met het maken van de ABC-lijst!

De eerste stap is dat je alle letters van het alfabet onder elkaar noteert. Vervolgens bedenk je bij elke letter een woord. Tastbare, concrete dingen zijn daarbij aan te raden, omdat je die makkelijker kunt (na)tekenen. Vind je het lastig om woorden te bedenken, dan kun je ook kiezen voor een thema, bijvoorbeeld vakantie, werk of huis, tuin & keuken.

Zodra je bij alle letters een woord hebt gezet kun je gaan tekenen. Vergeet niet de eerdere tips toe te passen! Inspireer anderen met jouw iconen door deze te plaatsen op social media met #ontwikkelzin.

Komende periode deel ik nog meer inspiratie via deze weg. De ene keer een tekenoefening, de andere keer reflectietips, ontwikkeltips of creatieve oefeningen. Alle tips zijn ook te vinden op LinkedIn, Facebook en Instagram via #ontwikkelzin.?✏️

In september staan er ook weer een aantal inspirerende trainingen op de planning. Deze trainingen zijn ‘live‘ in Rotterdam, wie weet zie ik je daar!

Leer iconen tekenen met basisvormen

Van basisvormen naar iconen

Na deze oefeningen kun jij iconen tekenen met simpele basisvormen! Doe je mee? Lees dan snel verder….

Hieronder zie je welke basisvormen er zijn. Door het combineren van deze basisvormen kun je vrijwel alle iconen tekenen. Zo kun je met een vierkant en driehoek een huis vormen. En als je een wolk zet op een rechthoek ontstaat er een boom. Probeer het ook eens met de andere basisvormen en kijk welke iconen je kunt maken. Onderin het plaatje vindt je nog wat iconen om uit te proberen.

Een tip hierbij is dat je het zo simpel mogelijk houdt en alleen die details tekent die echt van belang zijn. Wat ook helpt is om bekende objecten eens op een andere manier te bekijken. Probeer eens te kijken naar de individuele lijnen, dus basisvormen, waaruit het object bestaat. Veel tekenplezier!

Komende periode deel ik nog meer inspiratie via deze weg. De ene keer een tekenoefening, de andere keer reflectietips, ontwikkeltips of creatieve oefeningen. Alle tips zijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram te vinden via #ontwikkelzin.?✏️

Gratis inspiratie!

Altijd leuk: gratis inspiratie! Komende periode deel ik via deze weg en via #ontwikkelzin leuke, inspirerende tekenoefeningen, reflectietips, ontwikkeltips en creatieve oefeningen. Meer dan een schrift, schetsboekje, stukje papier en iets om mee te schrijven e/o tekenen heb je niet nodig. Dus ook in de tuin, op het terras of voor de tent kun je prima meedoen!

Via het volgen van deze nieuwspagina, mijn Linkedin-profiel of #ontwikkelzin op social media krijgt je de tips kado en mis je niets! Je hoeft je dus nergens in te schrijven, ontvangt geen spam in je mailbox en hoeft niets te betalen. Fijn hè?!!

Natuurlijk mag je mijn tips delen in jouw netwerk, graag zelfs! Zo kunnen we samen nog meer mensen inspireren. Wie mag dit volgens jou echt niet missen? Delen = Lief ?

Visueel kwaliteitsrapport Middin

Middin vroeg mij of ik van hun kwaliteitsrapport een toegankelijke visuele publieksversie wilde maken. Natuurlijk wil ik dat! In de plaat is samengevat welke onderwerpen voor cliënten in 2019 het belangrijkst waren. Bekijk hier het Kompasmagazine en de publieksversie in de vorm van een visueel kwaliteitsrapport.

In het Magazine staat ook hoe Middin heeft gereflecteerd op het kwaliteitsrapport. Onderdeel hiervan was de externe visitatie, welke ik ook visueel heb samengevat. Deze plaat is hier te vinden. Dank voor deze mooie opdracht Rianne Boelens, Emmeke van Eersel

Heb je ook interesse in een praatplaat, Infographic of visueel verslag of wil je leren hoe je zelf zakelijk tekenen kunt toepassen in je werk? Neem gerust contact op via saskia@ontwikkelzin.nl of 06-25066776 en we bespreken de mogelijkheden. 

Kwaliteitsrapport Middin
Visueel verslag Externe visitatie Middin
Teken je doelen
Praatplaten en illustraties

Eindelijk weer een live training!

Vandaag was het weer zover, een fysieke training Zakelijk Tekenen bij De Impuls voor de Zorg. Ik hou ervan…. het geluid van stiften, enthousiaste deelnemers, gevulde flip-overs, heerlijk! En dat dan ook nog op een prachtige locatie met goede koffie en heerlijke lunch?

Dank voor jullie uitnodiging en enthousiasme Evelien Hogenkamp, Frans Hoogland, Dorinde van Bekkum, Rob Uijterwaal & Ellen Sarr-Jansman!

#zakelijktekenen #liveworkshop #visueelwerken #ontwikkelzin #praatplaat#incompany

 

Training Impuls voor de zorg
Training & coaching
Praatplaten en illustraties

Praatplaten op afstand

Door de corona-maatregelen is het helaas niet mogelijk naar bedrijven toe te gaan. Gelukkig kan ik praatplaten ook op afstand maken! Op dit moment ben ik bezig met het visualiseren van vrijwilligersbeleid, een praatplaat met de ambities van een school in het speciaal onderwijs, een infographic van een wijkscan en een praatplaat van het kwaliteitsrapport van een zorginstelling. Heel fijn dat ik zo nog lekker bezig kan blijven!

Praatplaten

Heb je ook interesse in een praatplaat, Infographic of visueel verslag of wil je leren hoe je zelf zakelijk tekenen kunt toepassen in je werk? Neem gerust contact op via saskia@ontwikkelzin.nl of 06-25066776 en we bespreken de mogelijkheden. 

Praatplaten en illustraties
Workshop zakelijk tekenen

Zakelijk Tekenen met je team

Nog net op de valreep, vlak voor de Corona-maatregelen, was ik op een prachtige locatie: het douane en belastingmuseum in Rotterdam. Daar gaf ik een workshop Zakelijk Tekenen tijdens een teamdag van een team vanuit de Belastingdienst. Na de basisvaardigheden van het zakelijk tekenen wist iedereen iconen en figuren te tekenen. Vervolgens heeft het team In verschillende groepjes begrippen uit het dagelijks werk visueel gemaakt. In de afsluitende procestekening kwam al het geleerde mooi samen!

Belastingdienst
In-company trainingen
Teken je doelen

Telefoons tijdens de workshop?

Gisteren gaf ik een workshop Zakelijk Tekenen bij kaarslicht in het Centraal Ketelhuis in Amersfoort. En al die telefoons?

Mijn belangrijkste tip is: afkijken! Dus google wat je wilt tekenen in combinatie met het woord ‘icoon’, ‘symbool’ of ‘kleurplaat’, klik op afbeeldingen en laat je inspireren. Deze groep van 20 HRM-ers bracht de tip gelijk in de praktijk.