Praatplaten & illustraties

Vertel je verhaal met een krachtig beeld
Het belangrijkste doel van een visualisatie is dat het de kern van de boodschap verheldert en deze op een aansprekende wijze krachtig weergeeft. Een goede voorbereiding en afstemming is daarbij het halve werk. Hieronder lees je meer over de praatplaat, mijn aanpak en de mogelijkheden. Wil je gelijk afstemmen wat ik voor je kan betekenen, mail dan naar saskia@ontwikkelzin.nl.

Wat is een praatplaat?
Een praatplaat geeft lastige, abstracte informatie eenvoudig en aansprekend weer. Dankzij de praatplaat wordt de kern van de boodschap visueel vastgelegd waarbij de combinatie van woord en beeld het extra krachtig maakt. Hierdoor verdwijnt dat jaarplan, strategisch beleidsdocument, werkproces of veranderplan niet in een la, maar echt gaat de inhoud echt leven. 

In gesprek
De praatplaat helpt de verteller zijn verhaal kernachtig over te brengen en het helpt de ontvanger snel scherp te krijgen waar het om gaat. Ook kan een praatplaat helpen om discussiepunten boven water te krijgen en te komen tot een gedeeld beeld. Daarnaast kan een praatplaat een mooi marketinginstrument zijn als deze wordt gebruikt als flyer voor (potentiele) klanten.

Poster
Veel klanten gebruiken de visualisatie van een jaarplan of de organisatiedoelen ook om deze te laten drukken op posterformaat en op te hangen in de organisatie. Op die manier is voor alle medewerkers op een zeer toegankelijk manier zichtbaar wat de missie, visie en doelen zijn.

de ambitie voor een wijkpreventieketen binnen de Gemeente Rotterdam
een visuele belangstellingsregistratie voor Natuurstad Rotterdam
Tips voor inclusief vergaderen
tips voor inclusief vergaderen binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid
de route van studenten Assisterende Gezondheidszorg binnen een het ROC Amsterdam

Infographic
Een infographic staat vooral bekend als een visualisatie van cijfers en data. Het is eigenlijk een informatieve illustratie die je ook zelfstandig moet kunnen lezen. Ook hierbij geldt dat de combinatie van tekst en beeld een zeer krachtig middel is om de inhoud te delen. Net als de praatplaten teken ik de infographic met de hand. Dit betekent dat de plaat altijd op maat en uniek is, zie het voorbeeld hieronder.

Infographic voor City Deal Gezonde en Duurzame voedselomgeving


Mogelijkheden
Wil je ook een met de hand getekende praatplaat of infographic? Neem contact op via saskia@ontwikkelzin.nl en we bespreken de mogelijkheden. Hieronder lees je meer over mijn aanpak, tekenstijl en tarieven.


Aanpak en samenwerking
Elke opdracht is anders en vraagt om een passende aanpak. Toch doorlopen op ik globaal steeds dezelfde stappen om tot een definitieve visualisatie te komen passen bij jullie wensen, inhoud en doelgroep.

Intake
Tijdens de (telefonische intake) bespreken we jullie wensen, het tijdspad en doel en doelgroep van de plaat. Ook nemen we de technische aspecten alvast door. Op basis hiervan kan ik een inschatting geven van de kosten (zie ook de tarieven onderaan deze pagina).

Technische aspecten
De plaat wordt digitaal met de hand getekend en aangeleverd in pdf, jpeg en .png. Graag hoor ik vooraf of de plaat gebruikt gaat worden voor print of digitale verspreiding. Dit is namelijk van invloed voor de resolutie en het kleurenmodel dat wordt gebruikt. Ook kan ik gebruik maken van de huiskleuren van de organisatie als basis. Hierdoor kan de visualisatie goed gebruikt worden als intern en extern communicatiemiddel.

Inhoud
Na ontvangst van alle inhoudelijke informatie stem ik graag (online) af met de stakeholder(s) welke inhoud centraal moet staan. Het is belangrijk dat de kern van de boodschap in herkenbare woorden en beelden wordt weergegeven, passend bij jullie organisatie. Is nog niet helemaal helder welke informatie er in de plaat opgenomen moet worden? Ik faciliteer jullie graag (tegen een meerprijs) bij het komen tot een gezamenlijk beeld.

Ontwerp
Op basis van alle informatie maak ik een globale schets van de lay-out. Deze lay-out zorgt ervoor dat de informatie gestructureerd en overzichtelijk wordt weergegeven. Zodra de tekst door jullie definitief bepaald is, verwerk ik alles tot een complete praatplaat en vul ik deze aan met illustraties in mijn kenmerkende tekenstijl.

Tekenstijl
Mijn tekenstijl met de eenvoudige poppetjes is te beschrijven als luchtig en speels. Ik zorg er altijd voor dat er een goede balans is tussen woord en beeld zodat de nadruk blijft liggen op de inhoud. Is er behoefte aan meer detail of een andere tekenstijl, dan bespreek ik graag of ik hieraan kan voldoen en welke invloed dat heeft op het tarief. 

Tarief op maat 
De kosten van een praatplaat liggen tussen de € 1.145 en € 1.545 excl btw per plaat. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van de specifieke wensen. Hierbij kun je denken aan de hoeveelheid en complexiteit van de informatie die in de plaat verwerkt moet worden. Ook andere factoren kunnen van invloed zijn, zoals het formaat/gebruik van de plaat: wordt deze alleen online gebruikt of willen jullie de plaat ook laten drukken in posterformaat. 

de onboarding van nieuwe collega’s binnen Middin
de routekaart van het project digitalisering binnen Middin

Meer informatie
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van visualisaties binnen jouw organisatie, neem dan contact met mij op via saskia@ontwikkelzin.nl.

Bedrijven waarmee ik met plezier samen werk:

Portfolio
Visieontwikkeling
Coachkaarten
Tips & kado’s
Workshop zakelijk tekenen