Zo maak je een Procestekening!

Breng je werkproces eens letterlijk in beeld door elke stap afzonderlijk te visualiseren. Met de tips hieronder kun je gelijk aan de slag met jouw Procestekening.

Procestekening

Het zichtbaar maken van processtappen geeft inzicht in hoe het proces precies verloopt, welke afhankelijkheden er binnen het proces zijn en waar verbetering mogelijk is. Kijk maar eens naar het filmpje onderaan dit bericht.

De eerste stap is uiteraard het kiezen van het proces dat je wilt visualiseren. Om de werkvorm te oefenen kun je hiervoor prima kiezen voor een eenvoudig proces wat dicht bij je staat. Bijvoorbeeld je ochtendritueel, het leren of uitvoeren van een sport, het kiezen van je vakantiebestemming of het maken van toast.

Vervolgens maak je voor elke afzonderlijke stap een tekening op een post-it of blanco kaart. Als je de stappen op volgorde hebt gelegd kun je goed zien of er nog stappen ontbreken in jouw proces. Bekijk jouw stappen ook eens vanuit iemand die het proces niet kent. Is het dan nog steeds duidelijk? Grote kans dat je dankzij jouw procestekening ineens ‘ziet’ waar het slimmer kan.

Procestekening maken

Zo maak je een Procestekening

Deze stappen kun je samen met je team doorlopen om zo inzicht te krijgen in de werkprocessen. Ziet iedereen dit op eenzelfde manier? Zijn er stappen die overbodig is of juist ontbreken? Waar zijn we afhankelijk van andere teams? Wat kan slimmer? Uiteraard kom ik jullie graag ondersteunen bij dit proces. Ik ben te bereiken via 06-25066776 of saskia@ontwikkelzin.nl en we bespreken de mogelijkheden. 

Onderstaand hilarisch filmpje laat zien hoe lastig het kan zijn elke stap afzonderlijk te benoemen, maar ook hoe belangrijk dit is om anderen mee te nemen in jouw proces.

 

Visueel werken
Teken je talent
In-company trainingen