5 Tips voor het vinden van die passende baan

Ik weet het… al die loopbaancoaches slaan je ermee om je oren: ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?’ Maar geloof me, daar ligt toch echt de basis! Als je niet weet wat je in huis hebt, wordt het toch erg lastig een ander uit te leggen waarom ze jou moeten aannemen. Start dus met onderzoek naar jezelf. Beter laat dan nooit.

Dit jaar begon het bij mij te kriebelen. Ik voelde een behoefte aan een nieuwe uitdaging die ik goed kan combineren met mijn werk als loopbaancoach. Maar wat past bij mij op dit moment? Dankzij onderstaande tips ben ik erachter. 

Tip 1      Ken je energiegevers, waarden en drijfveren
Waar krijg je energie van? Wanneer ben jij op je best? Waar ga jij harder voor lopen?

Als je iets doet wat goed aansluit op je waarden en drijfveren krijg je er energie van. In je werk geldt dat ook. Als je werk doet wat goed bij je past, gaat het (bijna) vanzelf. Het is dus handig om te weten wanneer dat voor jou zo is. Denk eens terug aan de werkzaamheden waarbij jij op je best was, en zet ze op een rijtje. Het geeft je inzicht in wat voor jou belangrijk is in je werk. En dat helpt vervolgens weer in de zoektocht naar die leuke, passende baan.

Tip 2      Ken je talenten (en durf deze te benoemen)
Waar ben jij goed in? Wat is jouw kracht? Waarin onderscheid jij jezelf van anderen?

Het lijkt zo eenvoudig en toch zie ik dagelijks mensen worstelen met deze vragen. Bij het solliciteren, zowel intern als extern, is het een must dat je deze vragen kunt beantwoorden. Als recruiter of leidinggevende wil ik niet weten wat elke adviseur, teamleider of controller kan. Ik wil weten wat JIJ kan. Wat JOU die adviseur, teamleider of controller maakt die ik graag wil hebben. Als jij je talenten kent én durft te benoemen, ben je niet arrogant. Je bent in staat om een goed beeld van jezelf neer te zetten. En draait het daar niet juist om bij het solliciteren? Blijf wel jezelf, maar dan de beste versie van jezelf!

Tip 3      Onderzoek je wensen en maak een plan
Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Wat is je eerstvolgende stap?

Je weet nu waar je harder voor loopt en waar je goed in bent. Tijd om te onderzoeken welke functies hier goed bij passen en binnen welke organisatie jij je thuis voelt. Laat je niet gelijk afschrikken door de gedachte ‘maar dat is niet haalbaar’. Hoeveel jaar moet je nog werken? Juist, je hebt dus tijd genoeg! Als je iets echt wilt, is er maar één ding te doen: je best! Onderzoek dus welke tussenstap nu al haalbaar is en zet die 1e stap richting je droombaan.

Tip 4      Pimp je CV
Je hebt maar een paar seconden om op te vallen.

Ziet jouw CV er nog net zo uit als 10 jaar geleden? Weg ermee! Uit onderzoek blijkt dat een recruiter maar een paar seconden naar een CV kijkt. Je brief wordt niet eens gelezen als je CV niet interessant is (hoe fantastisch je ook bent). Als jij de 1e halve pagina gebruikt voor je NAW-gegevens en vervolgens vier A4-tjes nodig hebt om aan te geven wat je in huis hebt…. Gaap, volgend CV! Zorg voor een kort en krachtig CV met een professionele lay-out en start met een sterke opening: waarom jij interessant bent. Het CV heeft namelijk maar één doel: een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Is je brief dan niet belangrijk? Zeker wel, bij de sollicitatietips lees je waarom.

Tip 5      Gebruik je netwerk (of die van een bekende…)
Heb je nog geen profiel op LinkedIn? Zorg dat je er vandaag nog één maakt.

Natuurlijk kun je nog steeds een leuke baan vinden via een vacaturebank. Op die manier heb ik mijn vacature ook gevonden. Toch zie je steeds vaker dat vacatures via via worden ingevuld. Nee, je hoeft echt niet naar elke netwerkborrel. LinkedIn is een handige manier om te netwerken. Ook het delen van je wensen op een feestje of op je sportclub kan je verder helpen. Laatst sprak ik iemand die in een nieuwe branche aan de slag wil en via een buurman een stage heeft geregeld. Mooi toch?!

Dankzij deze tips weet ik wat bij mij past: een stevige functie als HRM-adviseur met een uitdagende (verander)opdracht. Liefst bij een kleinere organisatie met gedreven professionals die iets willen bijdragen aan de maatschappij. En dan vind ik DE vacature: die baan wil ik hebben.

Nadat ik ook de vijf sollicitatietips in de praktijk heb gebracht is het gelukt: de baan is binnen!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij één of meer van deze tips?
Bijvoorbeeld bij het (her)vinden van je talenten en drijfveren, het concreet maken van je wensen of bij het netwerken en solliciteren. Bel of mail me en ik help je graag op weg. Je kunt je ook aanmelden voor het visuele coachtraject ‘jezelf in beeld’ of voor indivuele coaching. Klik voor meer informatie op de tegels hieronder.

Tot snel, Saskia
06-25066776
Saskia@ontwikkelzin.nl

Print hier de pdf5 tips voor het vinden van die passende baan

Teken je talent
Teken je doelen
Training & Coaching

Visuele & Creatieve coaching