Visueel verslag

Informatie begrijpen en onthouden. Dat waren de belangrijkste redenen waarom ik ooit ben begonnen met getekende verslagen. Het letterlijk zichtbaar maken van de informatie hielp mij patronen te zien, verbanden te leggen, de logica erin te ontdekken. En ik merkte dat ik de informatie veel later nog heel goed kon terughalen aan de hand van mijn tekening.

Pas vele jaren later ben ik deze kwaliteit gaan inzetten voor het maken van praatplaten en visuele verslagen voor klanten. Het voordeel hiervan is dat ik lastige informatie, patronen en verbanden letterlijk zichtbaar maak. Ook is de visual makkelijk te delen met de mensen die niet bij de bijeenkomst aanwezig waren of geen achtergrond informatie hebben. Doordat ik digitaal werk kan ik naderhand in overleg met klant altijd aanpassingen doen, zodat we precies de juiste snaar raken.

Wil je ook een praatplaat of visueel verslag? Neem contact op via saskia@ontwikkelzin.nl of 06-25066776 en we bespreken de mogelijkheden. 

Visueel Verslag

Een visueel verslag van een bijeenkomst biedt niet alleen de deelnemers en sprekers een mooie en inspirerende herinnering van de bijeenkomst. De digitale tekening is ook te gebruiken voor andere communicatiedoeleinden. Bijvoorbeeld in de update naar medewerkers, in de nieuwsbrief naar klanten of op de website.

Een aantal reacties van de deelnemers en sprekers over onderstaande verslagen:

  • Leuk en interessant om de dag op deze manier nog eens terug te halen;
  • Wat een goede manier om de informatie te vatten;
  • Ik zie mogelijkheden dit ook binnen onze organisatie in te zetten;
  • Mijn complimenten voor je aantekeningen;
  • Erg inspirerend deze uitwerking te zien, zeker als ik naar mijn 12 A4-tjes met aantekeningen kijk.
Visueel Verslag Teamdag UWV
Visueel verslag van een Teamdag binnen het UWV
thema's Middin
Visueel Verslag van vijf regiobijeenkomsten Middin

Van een gestructureerde aanpak naar een geweldig resultaat

Het belangrijkste doel is dat de praatplaat of het visuele verslag de kern verheldert en de juiste snaar raakt. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Ik zorg dus dat ik vooraf goed scherp heb wat het doel is van de plaat, wie de doelgroep is en voor welke media het gebruikt gaat worden. Informatie die van toegevoegde waarde is voor de plaat verzamel ik en lees ik goed door, zodat ik deze context kan meenemen in de plaat. In het geval van een visueel verslag zorg ik er ook voor dat ik weet wie de sprekers zijn en hoe het programma er uit ziet. Met het kiezen van de kleuren sluit ik aan op de huisstijl, waardoor de praatplaat of het visuele verslag naderhand goed gebruikt kan worden voor communicatie- of marketingdoeleinden. 

Op locatie: vooraf, tijdens en na de bijeenkomst

Bij een visueel verslag op locatie heb ik niet meer nodig dan een tafel, stoel en stopcontact. Voorafgaand aan de bijeenkomst maak ik al een framework (lay-out) voor de plaat op basis van de structuur en inhoud van de bijeenkomst. Ook maak ik al een aantal eerste schetsen van veelgebruikte woorden in de branche die mogelijk aan bod kunnen komen. Tijdens de bijeenkomst zorg ik dat de kern goed wordt vastgelegd en werk ik de plaat verder uit. De dag na de bijeenkomst zet ik de puntjes op de i en leg ik de plaat in concept voor. Op de inhoud kunnen dan nog eventuele aanvullingen of aanpassingen worden gedaan. 

Informatie

De kosten van een visueel verslag of praatplaat liggen rond de € 745 – € 945 – € 1.245 per plaat, afhankelijk van de specifieke wensen e/o het aantal uren op locatie. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. 

Aangezien ik altijd digitaal werk is het delen van de definitieve plaat zeer eenvoudig en kunnen ook onderdelen van de plaat worden gebruikt. Ik lever de plaat aan in jpeg en pdf in het vooraf bepaalde formaat. Hieronder is een aantal praatplaten en visuele verslagen te vinden ter inspiratie.

Visueel verslag klantarena JGZ
Visueel Verslag van de klantarena van JGZ

Visueel Verslag van de klantarena van JGZ
Visueel Verslag van de klantarena van JGZ

Naast praatplaten en visuele verslagen, begeleid ik heisessies en teamdagen waarbij een toekomstgerichte blik en creatief denken van belang is. Ook geef ik in-company trainingen Zakelijk Tekenen, Visueel Samenwerken en Creatief Denken. Hieronder is meer informatie te vinden over de mogelijkheden.

Visieontwikkeling
Coachkaarten
Praatplaten en illustraties
In-company trainingen
Teken je talent
Teken je doelen